Program Vegoforum 2019

Program Vegoforum 2019
Söndagen 10 mars kl. 09.30–15.30

Under Vegoforum 2019 pratar forskare, experter, opinionsbildare och politiker om fördelarna med vegomat för miljön, den globala matförsörjningen, hälsan och djuren. Klicka på rubrikerna för mer information om seminarierna!

Program, sida 1  Program, sida 2

Ladda ner program som pdf

Pass 1:   10.00–10.45

Bara fördelar med mer grönt – varför är det då så svårt att få genomslag?
10.00–10.45 | Katasalen
Stella Cizinsky, Överläkare och verksamhetschef på hjärtkliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Save movement: målet är att stoppa dödandet
10.00–10.45 | Per-Albinrummet
Martin Smedjeback, ordförande, Save Movement Sverige

Växtbaserat Sverige: Växtbaserade livsmedel bör ges bättre villkor
10.00–10.45 | Palmesalen
Cecilia McAleavey, Director Sustainable Eating & Public Affairs på Oatly och ordförande för Växtbaserat Sverige

One Planet Plate – planetsäkra måltider
10.00–10.45 | Sandlersalen
Anna Richert, senior expert på hållbar mat, Världsnaturfonden WWF

Veganism är bror
10.00–10.45 | Brantingrummet
Solîn Bakircian, hälften av syskonparet Solîn och Gurgîn bakom podden Veganism är bror

Pass 2:   11.00–11.45

Kon eller klimatet: Greenpeace tar sig an köttfrågan
11.00–11.45 | Brantingrummet
Frode Pleym, Sverigechef, Greenpeace
Sandra Lamborn, sakkunnig livsmedelsfrågor och volontärkoordinator, Greenpeace Sverige

Mera vego i skolrestaurangen
11.00–11.45 | Katasalen
Michaela Tengblad, Restaurangchef, Anna Whitlocks gymnasium

Djurrätt i politiken
11.00–11.45 | Per-Albinrummet
Camilla Björkbom, fd förbundsordförande, Djurens Rätt

DIY-aktivism för djuren
11.00–11.45 | Sandlersalen
Michelle Berghäll, grundare av Mjölksanningen och Animal Reality Exposed

Företagarsamtal: Etik och lönsamhet vegoföretag
11.00–11.45 | Palmesalen
Sandra Backlund, grundare SallyHill (moderator)
Cecilia McAleavey, Director Sustainable Eating & Public Affairs på Oatly och ordförande för Växtbaserat Sverige
Måns Ullestam, grundare, Kale United
Anja Leissner, grundare, Noquo Foods
Nina Färdig, grundare, Green Laces

För barnen: Cirkusworkshop
11.00–11.45 | Moa Martinsson-rummet
Yolanda Bohm, Spoken word-artist, transaktivist, föreläsare, lärare, workshopledare, eldkonstnär och jonglös. Bland annat.

Pass 3:   12.00–12.45

Introduction to Effective Animal Altruism
12.00–12.45 | Sandlersalen
In English / på engelska

Catherine Derieux, Founder and manager of Effective Animal Altruism Stockholm

Klimatskatter på mat
12.00–12.45 | Palmesalen
Sarah Säll, nationalekonom och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet

Den offentliga måltiden som drivkraft för ökad hållbar vegetabilisk produktion och konsumtion!
12.00–12.45 | Katasalen
Sara Jervfors, kostchef Södertälje och Gnesta kommun, projektchef MatLust

Panelsamtal: Engagera dig för vego i en förening
12.00–12.45 | Per-Albinrummet
Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation samt kampanjkoordinator Vegonorm
Tina Hogevik, tf förbundsordförande, Djurens Rätt
Caroline Westblom, sakkunnig klimat, Naturskyddsföreningen
Niklas Björklund, vice ordförande, PUSH Sverige

Pass 4:   13.00–13.45

Opimize your health with a plant-based diet
13.00–13.45 | Sandlersalen
In English / på engelska

Tobias Schmidt Hansen, läkare och medförfattare till boken ”Den växtbaserade kosten”

Lågköttsamhället: varför är det viktigt och hur når vi dit?
13.00–13.45 | Palmesalen
Annika Carlsson-Kanyama, docent och forskare, KTH samt medlem av regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling

Panelsamtal: restaurangbranschen och det växtbaserade köket
13.00–13.45 | Per-Albinrummet
Medarrangör: Plantable Cooking Contest 2019
Eugen Stolin, medgrundare till Vegetariska Kockars Förening och tävlingsledare för Plantable Cooking Contest
Linda Andersson Hafner, författare till den prisbelönta kokboken “Hjälp! Veganer på middag” (moderator)
Anders Ramsay, internationellt prisad vegokock som under flera år arbetat med den vegetariska menyn på Nobelmiddagen
Mats-Peter Kristiansen, kock och vinnare av Plantable Cooking Contest 2018

Politikerpanel: vegomat i skolor och förskolor
13.00–13.45 | Katasalen
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, Stockholm
Samuel Skånberg (V), gruppledare, Haninge
Gubb Marit Stigson (Fi), Miljö- och klimatpolitisk talesperson

Demokratiworkshop: påverka politiken i vegovänlig riktning
13.00–13.45 | Brantingrummet
Jens Holm (V), ordförande i riksdagens trafikutskott och klimatpolitisk talesperson
Annika Hirvonen Falk (MP), fd vice ordförande i riksdagens justitieutskott

För barnen: Cirkusworkshop
13.00–13.45 | Moa Martinsson-rummet
Yolanda Bohm, Spoken word-artist, transaktivist, föreläsare, lärare, workshopledare, eldkonstnär och jonglös. Bland annat.

Pass 5:   14.00–14.45

Djurens känslor och upplevelseförmåga – vad säger forskningen?
14.00–14.45 | Sandlersalen
Lena Lindström, etolog, Institutet Vethos

Fish welfare from an effective altruism perspective
14.00–14.45 | Per-Albinrummet
In English / på engelska

Simon Eckerström Liedholm, Styrelsemedlem i Effektiv Altruism Sverige och doktorand vid Zoologiska Institutionen, Stockholms universitet

Politiker- och forskarpanel: vetenskap och vegopolitik
14.00–14.45 | Katasalen
Jens Holm (V), ordförande i riksdagens trafikutskott och klimatpolitisk talesperson
Rebecka le Moine (MP), ledamot i riksdagens skatteutskott och talesperson för biologisk mångfald
Annika Carlsson-Kanyama, docent och forskare, KTH samt medlem i regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling
Sarah Säll, nationalekonom och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet
Stella Cizinsky, överläkare och verksamhetschef på hjärtkliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Veganutmaningar: så peppar vi folk att äta veganskt
14.00–14.45 | Palmesalen
Tissi Aum, Djurrättsalliansen: Veganutmaningen
Linn Bleckert, Djurens Rätt: Veganuari
Mattias Kristiansson, VEGO: Vegan i 21 dagar

Street Campaigning: learn from Greenpeace
14.00–14.45 | Brantingrummet
In English / på engelska

Ruth Byrne, Senior National Direct Dialogue Coordinator, Greenpeace Sweden
Jenny Wass, Fundraising Administrator, Greenpeace Sweden

Program