fbpx

Demokratiworkshop: Så uppmuntrar vi politiken att främja växtbaserad mat

Svensk mat- och miljöinformation arrangerar en serie föreläsningar och workshoppar om opinionsbildning och politisk påverkan inför valet 2018. Tanken är att ge dig verktyg för att bli mer aktiv i de demokratiska processerna. Du får lära dig mer om hur du kan påverka politiken i din kommun, ditt landsting eller i riksdagen i vegovänlig rikting.

Detta är den fjärde workshoppen i serien. Workshoppen är öppen för dig som är aktiv medlem i Svensk mat- och miljöinformation – och för dig som vill bli aktiv, samt för dig som är engagerad i en förening som jobbar för liknande mål: minskad köttkonsumtion, bättre villkor för vegomat. Passa på att anmäla dig idag. Antalet platser är begränsat!

Demokratiworkshop:
Så uppmuntrar vi politiken att främja växtbaserad mat

Medverkande
Birgitta Ohlsson (L), riksdagens utrikesutskott
Per-Arne Håkansson (S), riksdagens näringsutskott

Plats
Plats: NBV, Klara södra kyrkogata 20, Stockholm

Tid
31 januari 2018 kl. 17.00–19.00

Kostnad
Workshoppen är gratis, men du får gärna ge ett frivilligt bidrag, för att täcka kostnader för lokalhyra och fika (c:a 80 kr per person). Swisha till 1234 644 332 eller satt in pengarna på plusgirokonto 46 08 46-9. Märk betalningen ”Demokratiworkshop 2”.

Antal platser
25

Anmälan till
workshop@vegoforum.se

Birgitta Ohlsson  Per-Arne Håkansson

 

Under denna workshop får du tips från två erfarna riksdagspolitiker och möjlighet att ställa frågor till dem. Därefter brainstormar vi om hur vi kan använda politikernas tips för att påverka politiken i vegovänlig rikning.

Birgitta Ohlsson är utrikestalesman för Liberalerna och sitter i riksdagens utrikesutskott. Under perioden 2010–2014 var Birgitta EU-, demokrati- och konsumentminister. Birgitta länge varit engagerad i djurskyddsfrågor, har suttit i Djurens Rätts förbundsstyrelse och skrivit ett antal motioner till riksdagen om olika djurskyddsfrågor.

Per-Arne Håkansson sitter i riksdagens näringsutskott för Socialdemokraterna och har bland annat jobbat med folkbildning på ABF Helsingborg. Per-Arne brinner för demokrati och samhällsengagemang, entreprenörskap och miljöfrågor. Per-Arne har i år motionerat om att samhället bör främja växtbaserad mat.

Kl. 17.00–18.00
Politikerna berättar om vad som är på gång i rikspolitiken när det gäller mat och miljö, minskad köttkonsumtion och bättre villkor för vegomat. De pratar också om de effektivaste metoderna för att lyfta en fråga på den politiska dagordningen, hur deras partier ser på frågorna och vilka som är de viktigaste argumenten för dem att dra ner på köttet. Du får även praktiska tips om hur du kan vara med och påverka politiken. Detta pass är upplagt som en interaktiv workshop, där du kan ställa frågor under tidens gång.

Kl. 18.00–18.15
Kaffepaus, bensträckare

kl. 18.15–19.00
Brainstormingsession med efterföljande uppsamling och diskussion om aktiviteter vi kan genomföra inför valet, för att lyfta frågorna om hållbar livsmedelskonsumtion och produktion, minskad köttkonsumtion och mer vego på den politiska dagordningen. Detta pass leds av Per-Anders Jande från Svensk mat- och miljöinformation, men det är framför allt du som deltagare som får vara aktiv. Vi avslutar med att ta beslut om några konkreta och praktiskt genomförbara aktiviteter, som vi sedan jobbar vidare med inför valet 2018.

Läs politikernas motioner
Birgitta Ohlsson (L): Minkars rätt till naturligt beteende

Birgitta Ohlsson och Christina Örnebjär (L): Förbjud vilda djur på cirkus

Per-Arne Håkansson, Kent Härstedt och Yasmine Larsson (S): Främja växtbaserad mat