fbpx

Företagarsamtal: Etik och lönsamhet i vegoföretag

Företagssamtal: Etik och lönsamhet i vegoföretag

Sandra Backlund (samtalsledare)
Grundare, SallyHill

Cecilia McAleavey
Director Sustainable Eating & Public Affairs på Oatly och ordförande för Växtbaserat Sverige

Måns Ullestam
Grundare, Kale United

Anja Leissner
Grundare, Noquo Foods

Nina Färdig
Grundare, Green Laces

11.00–11.45 | Palmesalen
Facebookevent

Hur långt går det att driva ett företag utan att kompromissa med sina värderingar? Det är en fråga som de flesta företagare brottas med, speciellt i faser av tillväxt.

För vegoföretagare kan den personliga, moraliska övertygelsen utgöra själva drivkraften bakom verksamheten – och vara det som i bästa fall förvandlar helt vanliga kunder till hängivna supporters och (obetalda) marknadsförare.

Men vad händer när företaget växer, när det är dags att ta affärsmässiga beslut om exempelvis finansiering, ägarförhållanden och förändrade produktionsvillkor? Är det då ens möjligt att leva upp till de etiska ideal som en gång var själva grunden för företagets existens?

Går det att agera ansvarsfullt och samtidigt plocka marknadsandelar i konkurrens med storbolag och internationella koncerner? Och hur reagerar kunderna när småskaligheten ersätts av massproduktion? När företaget rör sig allt längre från gräsrötterna som en gång var med och byggde det?

Om paneldeltagarna

Cecilia McAleavey är Director Sustainable Eating & Public Affairs på Oatly, som nyligen utsetts till ett av världens 10 mest innovativa företag av affärsmagasinet Fast Company. Cecilia är också ordförande i Växtbaserat Sverige, branschorganisationen som siktar på att bli ny remissinstans i svensk politik.

Anja Leissner är en biotekniker som tagit sig an utmaningen med att utveckla mer hållbara, godare och nyttigare alternativ till animaliska produkter. Hon har jobbat inom livsmedelsindustrin och vill kombinera dagens teknik med gårdagens naturliga processer. Anja grundade och driver det nystartade företaget Noquo Foods ihop med tidigare it-entreprenören Sorosh Tavakoli.

Måns Ullerstam är en serieentreprenör som har startat och drivit mjukvaruföretag i över 20 år. Han har tagit in kapital från Google, Softbank och andra. Efter att han blev vegan bestämde han sig för att starta Kale United för att hjälpa både veganska bolag och investerare som vill investera i dessa.

Nina Färdig driver sedan 2011 det veganska modeföretaget Green Laces. Med bakgrund i språk- och kommunikationsbranschen och sitt stora engagemang för solidaritets- och rättvisefrågor jämte en önskan att skapa möjligheter för människor med intresse för fin design producerade under rättvisa villkor har hon satt termen veganskor på agendan och blivit en auktoritet inom vegansk mode i Skandinavien.

Om samtalsledaren

Sandra Backlund är grundare av SallyHill Kommunikation. Hon leder även ett projekt för jämställdhet och ökad digitalisering av företag i Östersjöregionen. Sandra är engagerad i frågor om ett hållbart näringsliv och har särskilt fokus på entreprenörskap med veganismen som drivkraft.

Till programmet

Företagare