fbpx

Program

Föreläsnings- och samtalsprogram

Under Vegoforum bjuder vi på föreläsningar och samtal med forskare, läkare, vegoprofiler, miljöorganisationer och politiker i 3 föreläsningsblock. Det finns tid till publikfrågor efter varje programpunkt!

I pauserna och under lunchen kan du besöka våra utställare på entréplanet. ABF:s restaurang Cirkeln serverar vegomat och tilltugg under dagen.

Vegomat i skolan

Tid: 11.00–11.45 | Sal: Palme | Föreläsare: Magnus Naess, skolkock på Globala gymnasiet och Francesca Vilches, Ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt

Vilka är fördelarna med att servera vegomat i skolan och hur kan du se till att få veganmat i din skola? Denna föreläsning bjuder på tips på hur du kan påverka din skola och politiker!

Magnus Naess pratar om fördelarna med vegetarisk skolmat ur olika perspektiv, utifrån sina erfarenheter som skolkock på Globala gymnasiet, en kommunal gymnasieskola som bara serverar vegetarisk mat.

Läs mer om Magnus Naess

Francesca Vilches pratar om rätten till vegansk mat i skolan och vad man som elev och förälder kan göra för att få sina krav tillgodosedda, utifrån sina erfarenheter från att jobba med frågan på Djurens Rätt.

Läs mer om Francesca Vilches

Vegonorm

Tid: 11.00–11.45 | Sal: Per-Albin | Föreläsare: Petronella Wadle, Svensk mat- och miljöinformation

Vegonorm är en kampanj som arbetar för att bryta köttnormen. Genom att sprida peppande vegonyheter, uppmärksamma frågan i media, prata med politiker och uppmuntra folk att engagera sig skyndar kampanjen på utvecklingen mot ett mer vegopositivt samhälle. Idag är det en självklarhet för många ideella organisationer att ha vegomat som standard på sina event och detta blir även allt vanligare inom offentlig sektor. Under detta föredrag får du tips om hur du kan engagera dig för att bryta köttnormen!

Seminariet leds av Petronella Wadle, som är socionom och vegoinspiratör och en veteran i Vegonormkampanjen.

Läs mer om Petronella Wadle

Det våras för vegomaten!

Tid: 11.00–11.45 | Plats: Entréscenen | Föreläsare: Mattias Kristiansson, chefredaktör på magasinet VEGO

Mattias Kristiansson, chefredaktör på magasinet VEGO, håller en peppande föreläsning om senaste årens framgångar för vegomaten.

”Det senaste året har varit en fet smocka i ansiktet på alla som trodde att vegomaten bara var en trend. Vi har klampat in i mainstreammedia, blivit glädjechockade av en rad nya produkter och börjat se ett stort skifte i hur folk i allmänhet ser på en grönare tallrik.”

Läs mer om Mattias Kristiansson
 


Kan klimatskatter på mat ge minskad köttkonsumtion?

Tid: 12.45–13.30 | Sal: Palme | Föreläsare: Sarah Säll och Emma Moberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU

Sarah Säll och Emma Moberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, berättar om ett pågående forskningsprojekt på SLU om att inkludera maten i klimatskattesystemet. I ett sådant system blir mat med stor klimatpåverkan dyrare, med minskad konsumtion som följd. Eftersom kött generellt har större klimatpåverkan än grönsaker bör det leda till ett skifte mot en mer växtbaserad kost.

Hälsofördelarna med vegomat

Tid: 12.45–13.30 | Plats: Entréscenen | Föreläsare: David Stenholtz, överläkare onkologi och ordförande för Läkare för Framtiden

Livsmedelsverket rekommenderar i sina kostråd att vi ska äta mindre kött och feta mejeriprodukter och mer grönsaker, baljväxter, frukter, nötter, frön och bär. Under denna föreläsning ger David Stenholtz, överläkare onkologi och ordförande för Läkare för Framtiden, mer djuplodande kunskap om bakgrunden till dessa råd och fördelarna med växtbaserad mat ur ett hälsoperspektiv.
 


Så arbetar vi för minskad köttkonsumtion

Tid: 13.45–14.30 | Sal: Palme | Paneldeltagare: Petronella Wadle, Svensk mat- och miljöinformation (moderator), Camilla Björkbom, Förbundsordförande på Djurens Rätt, Lennart Fernström, VD på mediehuset Grönt, utgivare av tidningen Syre, Lennart Bondesson (KD), kommunalråd Örebro, Samuel Skånberg (V), kommunfullmärktigeledamot, Haninge

Det pågår arbete för minskad köttkonsumtion på många håll i samhället. Här samtalar representanter från olika delar av samhället – miljörörelsen, djurrättsrörelsen, media och politiken – om hur de jobbar med frågan, med fokus på politiska åtgärder och krav på politiska åtgärder.

Läs mer om Samuel Skånberg

Så gynnas lantbruket av minskad djurhållning

Tid: 13.45–14.30 | Sal: Per-Albin | Paneldeltagare: Per-Anders Jande, Svensk mat- och miljöinformation (moderator), Sarah Säll, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Hilda Runsten, hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas Riksförbund LRF, Gustaf Söderfeldt, lantbrukare som intresserar sig för vegansk odling, känd som ”grisbonden som blev vegan”, Jens Holm (V), Ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott

Djurhållning är många gånger mycket ineffektiv och minskar vi djurhållningen kan det innebära möjligheter till en både mer hållbar och mer lönsam jordbrukssektor. Här diskuterar representanter för lantbruket, forskningen och politiken möjligheterna vegovågen innebär för det svenska lantbruket, med speciellt fokus på politiska åtgärder som behövs för att skynda på omställningen till ett mer växtbaserat jordbruk och få bort åtgärder som missgynnar vegetabilisk produktion.

Demokratiworkshop: så påverkar du politiken

Tid: 13.45–14.30 | Seminarierum Dalarummet | Workshopledare: Annika Hirvonen Falk (MP), riksdagens justitieutskott

Annika Hirvonen Falk är riksdagsledamot och har även erfarenhet från kommunpolitiken i Sundbyberg. Under denna workshop tipsar Annika om hur du kan göra din röst hörd i politiken. Hur kontaktar man sina folkvalda representanter? Vilka möjligheter har man att påverka politiken mellan valen? Hur får man politiker och partier att lyssna? Workshoppen ger dig som är engagerad i vegofrågor kunskap om hur du och din organisation kan påverka mer effektivt på alla politiska nivåer, inför valet nästa år och under mandatperioden.

Läs mer om Annika Hirvonen Falk