fbpx

Ett ramaskri som tystnade

Foto: Kim Richter

Du ser och hör Lennart Fernström från tidningen Syre prata på Vegoforum 2021 den 13 februari då vi har tema “Vego och djurrätt i journalistiken”.

Text: Maria Fornstedt

ANMÄL DIG TILL WEBBINARIET HÄR!

Det har hänt att Syre skickar ut pressmedelanden till mainstream-medier men:
– Vår målgrupp är våra läsare, det är dem vi arbetar mot och för, säger Lennart Fernström, chefredaktör och utgivare av tidningen.

Syre startades för att man behövde mer journalistik som tar upp frågor som djurrätt och ett hållbart samhälle. En nyhetstidning med ett traditionellt, redaktionellt arbetssätt. Man har dels en bred, snabb nyhetsbevakning exempelvis på webben, dels journalister med specialkompetens som bevakar sina områden och en opinionsbildande journalistik på ledarplats.

Lennart Fernström menar att det är en radikal skillnad på hur man ser på bevakningen av djurrätts- och vegofrågor i media idag:
– För fem, tio år sedan blev det ett ramaskri om man skrev om de här frågorna. Idag är det något helt annat, dels finns det en helt annan acceptans, dels diskuteras frågorna mer.

Lennart Fernström tror att klimatfrågan kan ha öppnat upp för en bredare diskussion om växtbaserad mat och att veganismen dras med i den utvecklingen, men menar samtidigt att förändringen i attityd inte kan knytas till en enskild fråga.

Han påpekar att allt det arbete som gjorts av till exempel djurrättsrörelsen har haft stor betydelse; framförallt synliggörandet av förhållanden inom djurindustrin och att frågorna tas upp och diskuteras. Han tror också att om man börjat ta till sig det växtbaserade så har man lättare att ta till sig djurrättsfrågor och vice versa.

Att köttätandet ökar globalt är i sig inte något märkligt menar han, även om man kunde önska att det inte var så:
– I många delar av världen ses kött som något fint och åtråvärt, något man strävar efter att ha råd med.
Så det är fint ur ekonomisk synvinkel att kunna servera gästerna kött. Det ger status. Kulturer ser olika ut, medvetenheten och utbildning i klimat- och näringsfrågor ser olika ut.

Jag inflikar att det till exempel i Indien inte har varit tradition att brahminerna, högsta kasten, ätit kött. Men att nu har även indisk medelklass börjat efterfråga kött i och med ett ökat ekonomiskt välstånd. Precis när västvärlden kommit på att vi måste få ner vår köttkonsumtion…
– Men i Kina till exempel är det inget nytt att se köttet som statussymbol. Jag var i Kina på 80-talet och redan då sågs det som en självklarhet att västerlänningar ville ha kött. Vi hade med oss en skriven lapp där det stod att vi bara år vegetariskt ändå hände det att vi misstolkades och serverades en stor tallrik kallskuret…

Framtiden för Syre gäller att driva bland annat djurrättsfrågan på ledarplats och bidra till att ämnet belyses. Att fortsätta att ha en bra och vettig rapportering; att bryta mot den slentrianmässiga bevakningen där utnyttjandet av djur ses som naturligt och att ha ett allmänt kritiskt förhållningssätt.

Kända personer som träder fram som veganer i media tror han mest har betydelse för de som följer just de här personerna:
– Jag ser det inte som så självklart att det har någon större inverkan på attityderna, kanske lite.

Nåja. Många bäckar små…