fbpx

Huj! – pålägg på språng

 alice med huj! burkar

Alice Knap är VD på och medgrundare av Huj!, växtbaserad pålägg tillverkade i Alingsås. Du kan se henne prata på Vegoforum 2020 DIGITAL den 24 oktober, då vi har tema ”Vegomaten tar över”.

Text: Maria Fornstedt

Ni har kanske smakat deras Creamy cashew eller vegetariska pastej.  Nu finns Hujs pålägg i 200 matvarubutiker över hela landet. Påläggen tillverkas i Alingsås.

Man har nyligen flyttat till en större fabrik, en gammal mjölkfabrik, och produktionen har fått fart. Huj grundades av Alice Knap och tre medgrundare för två år sedan. Idén kom en dag och utlöstes faktiskt av egna behov:

– Det saknades vegetariska och veganska pålägg generellt. Man måste ju ha något på mackan för att det inte ska bli så torrt, säger Alice Knap.
Påläggen är tänkta att vara näringsriktiga och mättande. Man ska stå sig en stund med Huj på mackan helt enkelt. De är gjorda på en bas av svenska bönor, cashew nötter och solrosfrön.

– Och framför allt ska de vara goda. Om man ska gå över till växtbaserad kost kan man inte bara tänka att det ska vara nyttigt. Maten måste vara god, annars kommer man aldrig orka hålla i det. Om produkterna inte är goda kan man hålla på och anstränga sig hur mycket som helst med näringsinnehåll och hållbarhet utan att lyckas.

Själv blev Alice vegan genom en stegvis process; först slutade hon att äta rött kött sedan kyckling, sedan…

– När man slutade att äta kött kunde man sedan ta till sig etiken på ett annat sätt, djurrätt och klimat.

Alice Knap tror att många börjar med att byta ut köttet i sina rätter mot något köttsubstitut:

– När man kommit igång kan man sedan gå mer och mer mot baljväxter.

Alice Knap tror starkt på behovet av köttsubstitut och tror att det är så att smakerna är vanemässiga. Tycker man om leverpastej blir man glad om vegopastejen påminner om leverpastej. Så att det inte blir ett för stort hopp smakmässigt. Hon är också övertygad om att vegoprodukterna går en ljus framtid till mötes:

– Nästan alla i Sverige är med på att äta mer vegetariskt. Man kanske äter kött en gång i veckan.

Hon tror också att den ”egna hyllan” i din lokala mataffär kommer att bli förlegad, att produkterna mer och mer kommer att integreras i det övriga utbudet.

– Produkterna kommer att bli så många att de att de kommer att finnas överallt, hoppas Alice Knap.

Mer info finns på Hujs webbsida.