fbpx

Om varför bilen borde offras till Moskén

Zehra Abbas kommer att prata om veganism och hållbarhet i Islam under det digitala Vegoforum som går av stapeln 13 november 2021. Vegoforums Maria Fornstedt har intervjuat Zehra om dessa ämnen och hennes relation till dem.

Anmäl dig till webbinariet här!

I den kommande dokumentärfilmen Halalified träffar vi några veganska muslimer. Filmen försöker ta ett helhetsgrepp på konceptet Halal och hur det egentligen går till i dagens djurindustri.

Med filmen vill Zehra Abbas lobba mot världens muslimska ledare som predikar att det som är Halal är det rätta. Men som hon uttrycker det:
– Vi måste få ut budskapet att allt som är Halal inte är obligatoriskt. Halal är ett uttryck för att det är tillåtet. Och förresten är all vegansim egentligen Halal.

Zehra påpekar att Profeten Muhammed levde för 1400 år sedan. Då var vi inte lika många på jorden, jordbruket såg helt annorlunda ut och resurserna räckte till. Dessutom åt man inte kött i den utsträckning muslimer gör idag. Tanken var förmodligen, enligt Zehra, att den som var mycket hungrig skulle ha tillåtelse att äta kött, men att dödandet skulle ske på ett korrekt sätt.

Zehra menar också att dagens Halalmärkning av kött är något av ett kapitalistiskt bedrägeri, där de ursprungliga reglerna inte ens följs.
– Det finns en text som handlar om att en man som tänkte döda ett får men ändrade sig. Då sa Allah: ”Du förbarmade dig över djuret, därför ska jag visa dig två gånger så stor barmhärtighet”. Men folk får inte lära sig den och andra liknande texter.

Enligt Zehra åt Profeten Muhammed inte kött i någon större utsträckning. Hadith är en skrift som berättar om Profetens instruktioner och göranden. Och muslimer i alla länder vill göra som profeten. I Hadith finns regler för hur vi ska behandlar djur till exempel, men moskéerna lär inte ut detta.

Det kan dock vara viktigt att få religiösa ledare att uppmärksamma vad skrifterna säger om hur vi ska behandla djur. Zehra berättar att en judisk vän i Israel sa att de där var tvungna att lobba in veganismen mot rabbinerna: ”Vi visste att det inte skulle bli någon rörelse utan dem ombord”.

Zehra Abbas

Zehra har en bakgrund inom den ideella sektorn i Ontario i Kanada. Just nu jobbar hon med en organisation som heter Umano. Syftet är att bygga och förbättra empatin i världen.
– Jag arbetar för att göra världen till en bättre plats för människor – och djur.

Jag älskar djur för mycket för att äta dem, säger Zehra, som ville vara vegan redan som liten. Men i det samhälle hon växte upp i hade man en förställning om att Koranen sa att man skulle – eller rent av måste – äta kött. Och hennes föräldrar oroade sig för proteinfrågan och gav sin dotter kött. Men köttätandet var svårt för Zehra. Djur har ju personligheter. Hennes katter till exempel: den ena vill äta det ena, den andra leka med det andra.
– Jag gillade verkligen mjölkchoklad, så det var den som det var svårast att avstå från. Men när jag kom underfund med hur den moderna mjölkindustrin fungerar så var det inte heller så svårt.

Att fira en vegansk Eid al-adha tycker hon är hur enkelt som helst. Det gäller bara att få muslimer över hela världen att förstå det.
– Poängen är ju att du ska offra det du har kärast till gud. Ibrahim ansåg att det som var honom kärast var hans son, men Allah ersatte i sista stund hans offer med en fårabock från himlen. Men nu för tiden går folk till affären och köper kött eller till marknaden och köper ett får att offra. De offrar lite pengar och känner sig goda för att köttet distribueras till fattiga. Men har någon frågat om den fattiga vill ha kött, hen kanske hellre vill ha utbildning eller medicin? Att döda ett djur i nutid är inget offer. Om du verkligen älskar din bil, offra istället den till moskén.

Enligt Islams skrifter uppmanas vi att inte skada naturen. Och att inte orsaka förstörelse. Man får inte dra upp ett träd med rötterna ens i strid, och när slutet kommer är det djuren och träden som vittnar om hur vi behandlat dem.
– Hur kan alla världens muslimer offra varsitt djur utan att skada naturen?

I Mellanöstern har köttätandet alltid varit förknippat med tillgången till pengar, men nu börjar folk få råd med kött, berättar Zehra.
– I USA finns det fattiga som inte har råd med ekologisk frukt och grönt, men däremot med billigt kött. Men om man inte serverar sina gäster kött i Mellanöstern, så ses det som att man inte bryr sig om dem; inte visar respekt.

Så hur ser Fitr, måltiden efter fastan under Ramadan, ut för Zehra Abbas?
– Jag försöker hålla måltiden enkel: linser, soppa och frukt. Den måltid Profeten intog var enkel. Men all mat kan göras vegansk nu för tiden. Om folk vill ha en fest, så kan de ha en vegansk fest. Ibland vill även jag bara ha en drypande vegansk burgare med majonnäs efter att ha fastat hela dagen.