Du ser och hör Francince Jordan från The Vegan Society prata på Vegoforum 2021 den 13 februari då vi har tema ”Vego och djurrätt i journalistiken”.
Text: Maria Fornstedt
ANMÄL DIG TILL WEBBINARIET HÄR!
Francine Jordan älskade djur. Därför blev hon vegan. Sedan kom hon på att hon mådde mycket bättre av växtbaserad kost, både fysiskt och psykiskt. Och så småningom började hon läsa mer om sambandet mellan veganism och miljö. Och om hur stor inverkan det vi äter har på klimatet.
Francine Jordan är PR och media ansvarig på the Vegan Society i Storbritannien. Attityden i media och bland folk på stan gentemot veganer och veganism tycker hon har blivit mycket bättre:
– Folk brukade ha idén att alla veganer hade någon sorts hippielivsstil. Nu för tiden går det inte att urskilja en vegan ute på gatan. Veganism har blivit mainstream. Och det tycker jag är en förändring till det bättre.
Francine Jordan påpekar att den pågående pandemin har gjort britterna mycket mer medvetna om vad de äter. Pandemin och klimatkrisen:
– Veganrörelsen har fått fler argument att använda sig av. Förut var det djurrätt det handlade om. Nu finns det forskning på att veganism nästan är ett måste för framtiden och klimatet.
När det gäller sambandet mellan miljö och djurrätt så tycker hon att frågorna för det mesta går hand i hand:
– Om vi tar bort folks behov av att äta kött och mejeriprodukter så har det ju en direkt positiv effekt både för djuren och för miljön.
The Vegan Society genomförde nyligen en enkätundersökning bland allmänheten som visade att en av fem ville skära ner på sin köttkonsumtion och 15 procent ville minska sitt ägg- och mejeriintag. Antalet vegetarianer har fyrdubblats sedan pandemin bröt ut. Före Covid 19 växte antalet vegetarianer sakta men säkert. Nu har antalet veganer och vegetarianer plötsligt ökat språngartat bland britterna.
Och alla vill använda The Vegan Societys veganlogo på sina produkter berättar Francine Jordan. Veganism har blivit trendigt och snart sagt vartenda företag vill hinna med tåget. Loggan har blivit den livsmedelsmärkning som folk har störst förtroende för.
Utvecklingen globalt för köttätandet är ju inte lika positiv:
– Jag var i Singapore. Där är kötträtter dyra, en delikatess. Risken blir ju att i takt med att invånarna får det bättre ställt så ökar efterfrågan på kött. Vi får hoppas att det inte blir så.
Kändisar och idrottsmän då som kliver fram som veganer?
– Jag tror att det har haft en stor påverkan på könstänket. Veganen är inte lika självklart en kvinna längre. Det har kommit fram manliga idrottare som äter växtbaserat och vinner stora tävlingar. Männen har fått upp ögonen för att veganer kan vara både extremt starka och uthålliga. Filmen the Game Changers är ett bra exempel, Men fortfarande är den vanligaste frågan jag får som vegan hur jag får i mig proteiner.
Under Vegoforumet kommer Francine Jordan koncentrera sig på hur veganismen framställs i media och på sambandet mellan veganism och klimat.
Som en avslutande positiv trendspaning får vi veta att det brittiska utbildningssystemet har börjat ta in växtbaserad veganism i undervisningen:
– Om vi når barnen så är mycket vunnet, säger Francine Jordan. Det är en mycket intressant ingång och många skolor har börjat med vätbaserade alternativ till skolluncher och mellanmål.