fbpx

En vecka kvar till Vegoforum

Nu är det bara en vecka kvar till Vegoforum – en kunskapsdag om vegofrågor med gratis inträde. Årets tema är vego i politiken och vi har event både för dig som vill veta mer om vegomat och för dig som vill engagera dig i vegofrågor. Du kan också prata med våra utställare och fika eller äta smaskig vegomat i ABF-husets restaurang Cirkeln.

Logo

Vegomat i skolan
Under dagen kan du lyssna på föredrag om fördelarna med vegomat i skolan, hur du kan påverka din skola att servera veganmat och öka vegoutbudet i skolan generellt.

Magnus Naess, skolkock på Globala gymnasiet, som länge bara har haft lakto-ovo-vegetarisk skolmat berättar om fördelarna och hur det ger utrymme i budgeten till godare mat med bättre och ekologiska ingredienser och större variation – mat som dessutom är betydligt bättre för både miljön och hälsan.

Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt, pratar om vad du kan göra om din skola inte vill servera veganmat. Även om de flesta kommuner idag erbjuder bra veganmat i förskolor och skolor finns det fortfarande kommuner som halkar efter. Men det går ofta att påverka skolor och politiker med rätt argumentation. Lär dig hur på Vegoforum!

Vegonorm
Skolmatsfrågan diskuteras också under seminariet Vegonorm, som leds av Petronella Wadle, socionom och vegoinspiratör aktiv i Vegonormkampanjen. Under detta seminarium får du mer kunskap om hur djurhållningen påverkar vår miljö och om hur du kan engagera dig för ett mer vegovänligt samhälle.

Genom att få skolor, föreningar, arbetsplatser och andra organisationer du är verksam inom att satsa på vegomaten eller ha vegomat som standard på konferenser, möten och andra event kan du göra mycket för att utmana fördomar kring vegomat. Under detta seminarium får du även lära dig mer om hur du kan påverka politiker i rikspolitiken att underlätta omställningen mot ett mer växtbaserat samhälle. Missa inte detta intressanta seminarium!

> > Skriv under vårt upprop för halverad köttkonsumtion till 2030!

Vego i politiken
På eftermiddagen kan du också lyssna på politikerna Lennart Bondesson (KD), kommunalråd i Örebro och Samuel Skånberg (V), kommunfullmäktigeledamot i Haninge, som båda arbetar för minskad köttkonsumtion i skolor och andra kommunala verksamheter. De berättar om hur de jobbar i sina kommuner och tipsar om hur man gör för att arbetet ska bli framgångsrikt och varnar för fällor man ska undvika.

I detta samtal deltar även Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, som berättar om hur de jobbar med opinionsbildning och politiska krav för ett växtbaserat samhälle och Lennart Fernström från det gröna nyhetsmagasinet Syre som ger sin syn på hur media påverkar vilka frågor som drivs politiskt. Även om frågor som rör djurrätt och djurhållningens miljöpåverkan uppmärksammas allt mer i media är det relativt tyst i relation till hur allvarliga konsekvenser dessa frågor har, för djuren och idén om ett humant samhälle, för vår miljö och för vår hälsa.

Klimatskatter på mat för minskad köttkonsumtion
Vad mer kan politikerna göra för att uppmuntra minskad köttkonsumtion? På riksdagsnivå driver bland annat Svensk- mat och miljöinformation och Naturskyddsföreningen att maten och speciellt köttet, som är den största miljöboven när det gäller maten, omfattas av miljöbeskattning.

Just nu pågår ett forskningsprojekt på Sveriges lantbruksuniversitet SLU, finansierat av Naturvårdsverket, som undersöker hur maten kan införlivas i klimatskattesystemet, eftersom maten – och speciellt köttet – står för en väldigt stor del av våra växthusgasutsläpp.

I ett sådant system blir mat med stor klimatpåverkan dyrare, med minskad konsumtion som följd. Eftersom kött generellt har större klimatpåverkan än grönsaker bör det leda till ett skifte mot en mer växtbaserad kost.

Sarah Säll och Emma Moberg är två av forskarna som jobbar i forskningsprojektet på SLU. På Vegoforum berättar de om projektet och presenterar lite tidiga resultat.

> > Skriv under vårt upprop för miljöskatter på animaliska livsmedel!

Så gynnas lantbruket av minskad djurhållning
Politiken kan även underlätta omställningen från ett djurcentrerat jordbruk till ett mer växtbaserat jordbruk. Djurhållning är många gånger mycket ineffektiv och minskar vi djurhållningen kan det innebära möjligheter till en både mer hållbar och mer lönsam jordbrukssektor. Under Vegoforum anordnar vi ett panelsamtal, där representanter för lantbruket, forskningen och politiken diskuterar dessa möjligheter och vilka politiska åtgärder som behövs för att skynda på omställningen till ett mer växtbaserat jordbruk.

Demokratiworkshop
Ett programpunkt du inte vill missa om du vill bli mer engagerad i att påverka politiken i vegovänlig riktning är vår demokratiworkshop med riksdagsledamoten Annika Hirvonen Falk (MP), som är engagerad i vegofrågor och medborgarinflytande och har erfarenhet från Grön ungdom, kommunpolitiken i Sundbyberg och riksdagen och kan ge många handfasta tips på hur du som medborgare kan delta i den demokratiska processen och påverka samhället i vegovänlig riktning.

Peptalk med VEGO-Mattias
Du som behöver lite vegopepp får inte missa det peppande föredraget om de senaste årens framgångar för vegorörelsen och det explosionsartat ökande utbudet av vegoprodukter. Mattias Kristiansson är chefredaktör på matmagasinet VEGO, Sveriges första helt växtbaserade mattidning och en av de snabbast växande tidskrifterna i landet. Föredraget ger dig en inblick i hur snabbt det kan gå om vi engagerar oss som konsumenter och medborgare och visar att vi vill ha mer vego!

Hälsofördelarna med vegomat
David Stenholtz är cancerläkare och jobbar som överläkare på Södersjukhuset i Stockholm. David har också grundat Läkare för framtiden, som arbetar med kostens påverkan på hälsan. Livsmedelsverket rekommenderar i sina kostråd bland annat att vi ska äta mindre kött och feta mejeriprodukter och mer grönsaker, baljväxter, frukter, nötter, frön och bär. Under denna föreläsning får du mer djuplodande kunskap om bakgrunden till dessa råd och fördelarna med växtbaserad mat ur ett hälsoperspektiv.